ПЦУ у Святошинському районі м. Києва
Home
 

Запрошуємо на соборування!

Таїнство Соборування


У середу 8 квітня о 9 годині відбудеться таїнство Єлеєосвячення (Соборування).

Таїнство Соборування (Єлеосвячення) – це Таїнство, в якому при помазанні тіла єлеєм закликається на людину благодать Божа, яка зцілює немочі душевні і тілесні (Православний Катехізис).

В посланні апостола Якова вказується порядок звершення цього Таїнства і умови участі в ньому: «Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і, якщо він гріхи вчинив, простяться йому» (Як. 5, 14-15). Як показує нам саме найменування (грец. elaioa – масло; eleos – милість), Таїнство Єлею встановлене, щоб людина позбавилась від хвороби та отримала прощення гріхів.

Над ким звершується Таїнство? Таїнство Соборування звершується над особами православно віруючими, яким виповнилося сім років і які страждають тілесними чи душевними недугами. Під душевними недугами слід розуміти і важкий духовний стан – скорботу, відчай, пригнічення, бо причиною їх можуть бути нерозкаяні, або забуті гріхи, можливо, вчинені людиною несвідомо, або вчинені в невіданні, тобто, людина робила вчинки, не знаючи, що це гріх. Також Єлеосвячення приймають ті особи, які самотужки не можуть подолати ті чи інші гріхи і пристрасті, від чого і духовно страждають. Мета соборування – відродити людину для вічного життя, відновити цілісність людини, тобто тіло, душу і дух, заново підкорити їх Богові. І благодать Божа, «яка немічне лікує, а виснажене поповнює», оселяється в душі людини.

Як підготуватися до Таїнства Соборування? Зазвичай цьому Таїнству передує Сповідь і Причастя. Таким чином, у духовному розумінні Єлеосвячення тісно пов’язане з покаянням. Приступати до Таїнства потрібно з благоговінням, маючи велику надію на Божу милість. Гріх, якщо людина приступає до Соборування без страху Божого і лише для того, щоб бути здоровою. Потрібно пам’ятати, що приступаємо для того, щоб освятитися, очистившись від усякої гріховної скверни.

Під час помазання тіла єлеєм на хвору людину сходить благодать Божа, що лікує її тілесні і духовні немочі. Видима сторона таїнства складається із семиразового помазання людини освяченим єлеєм і читання молитов зцілення. Перед кожним помазанням читається уривок із Євангелія про зцілення Господом і апостолами різноманітних хворіб, про необхідність віри, молитви і доброчесного життя для здоров’я.

Як часто можна Соборуватися? Зазвичай один раз на рік. Це Таїнство звершується над віруючими у Великий Піст і над важко хворими протягом цілого року.

Off 

05/04/2015 This post was written by Categories: Новини Comments are off for this post